miercuri, 29 iulie 2015

Ecografia la copii



            Ecografia se poate  face la copiii de orice varsta, fiind o metoda NEDUREROASA, NEIRADIANTA si NON-INVAZIVA. Ea poate fi repetata  de cate ori este nevoie si NU necesita sedare.
            Datorita calitatilor enumertate mai sus, la ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina.
            Cu ajutorul ecografiei putem depista diferite modificari in structura organelor, cum ar diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice, spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. In afara modificarilor structurale, ecografia poate depista si modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul tubului digestiv (de exemplu-stenoza pilorica-cauza frecventa a regurgitarilor si a varstaurilor la nou-nascuti, sugari si copii)
            Pe langa ecografia clasica  s-au mai dezvoltat metode conexe care  cresc acuratetea diagnosticului, cum ar fi: depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora - metoda Doppler, ecografia cu substanta de contrast-aceasta consta in injectarea intravenoasa a unei substante care este formata din mici particule de gaz intr-un invelis elastic si permite o caracterizare foarte  buna a tipului de vascularizatie a diferitelor structuri, si elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut, descrisa si ca o palpare virtuala.

            In concluzie, ecografia trebuie sa fie de prima intetntie in depistarea problemelor de sanantate(screening), mai ales la copiii unde poate depista rapid si eficient cauza unor simptome care ingrijoreza parintii .



Stefan Marinescu
 Specialist Medicina Interna
 Comp. Ecografie Generala si Vasculara
 Clinica Hexi Med


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu