vineri, 5 iunie 2015

Barcelona

Asa cum am facut in ultimul timp, dupa o calatorie deosebita, simt nevoia sa va impartasesc cateva impresii, intamplari si sa va dau cateva ponturi in legatura cu locatiile prin care ne-am plimbat. Cititi pana la capat, o sa aflati si de ce anume sa va feriti din primele momente in care ajungeti in Barcelona.
Sa o iau cu inceputul.
La Barcelona va sfatuiesc sa mergeti cu avionul. Calatoria dureaza cam 3 ore, ceea ce nu e foarte mult. Cu masina probabil ati face cam 2 zile. Dar sa nu trecem peste avion asa de repede. Am zburat cu Blue Air...la plecare ne-au rupt un maner de la bagajul de cala iar la intoarcere am cumparat din avion o sticla de apa plata pe care s-a facut insotitorul de bord ca o desface el, dar care avea inauntru o guma de mestecat mentolata si bineinteles mestecata inainte. Ce a urmat, mai bine nu mai povestesc pentru ca deja suntem scarbiti si la propriu si la figurat. Deci fiti vigilenti.

Am ajuns in Barcelona, de unde am luat trenul ca sa ajungem la hotel. Dupa ce am coborat din tren, am luat metroul. Pont: cel mai bine pentru inceput este sa va luati o cartela de metrou cu 10 calatorii, care costa 10 euro. Dar cartela nu este valabila doar pentru metrou, ci si pentru transportul de suprafata. Alt pont: o calatorie este valabila timp de 1 ora si 15 minute, adica in intervalul acesta puteti cobori din metrou si puteti lua autobuzul, taxati pentru ca sunteti obligati sa o faceti, dar nu vi se va lua in calcul pontajul. Deci puteti sa schimbati mijlocul de transport fara sa fiti taxati efectiv. Aveti grija pe unde urcati in autobuz...la ei se urca doar prin fata, unde se si taxeaza cartela, si se coboara pe la mijloc si prin spate.
Sa revenim la metrou. Mare, mare grija. daca nu pateam, nu credeam. E plin de hoate in metrou si imi pare rau sa o spun, sunt rrome de origine romana. merg in grup de 3 intotdeauna, au o geanta mare pe umar si o haina peste. Nu aveti cum sa nu le observati. In 5 zile de plimbari, le-am intalnit de 3 ori. Ataca doar turisti, nu au treaba cu localnicii, si isi fac treaba cand metroul este aproape in statie, ca sa poata fugi rapid. Noi am fost un grup de 10 oameni si tot au reusit sa o separe de grup pe una dintre noi, noroc ca ea si-a dat seama si s-a smucit efectiv dintre ele. In momentul asta hoatele au ripostat putin si au coborat repede, pana sa ne dezmeticim cu totii foarte bine. Asta a fost "botezul" nostru.
Despre oras, am multe sa va spun dar o sa va trasez in linii mari o parte din atractii. Am stat 5 zile dar simt ca aveam nevioe de 1 luna ca sa vedem tot ce era de vazut.
Am cumparat bilete de la hotel pentru City Bus Tour. Asta inseamna, ca in toate orasele mari, ca poti sa te urci si sa cobori din City Bus in oricare din statiile de pe traseu, vizitezi ce doresti si apoi urci din nou si continui drumul. Va sfatuiesc sa va luati bilet pentru 2 zile, una nu e de ajuns. City Bus-ul va opri in toate punctele importante ale orasului, veti avea ghid in engleza  prin casti, vi se vor da niste carticele cu care aveti reduceri la intrarile in muzee, funicular, acvariu etc. Consultati carticica cu atentie. Nu pierdeti biletul, veti avea nevioe de el la fiecare urcare.
Neaparat mergeti sa vizitati Casa Batllo, casa construita de Gaudi si care va fi ceva cu adevarat inedit.
Asteptati-va sa stati la coada la bilete, sau mergeti pe la 9 dimineata, cand e mai liber.
Urcati cu funicularul pe muntele Tibidabo, unde veti gasi un mini parc de distractii, o catedrala si o priveliste extraordinara a orasului.


Stiti ca trebuie sa vedeti Sagrada Familia, macar la exterior. In interior veti intra daca aveti o rabdare de fier si daca rezistati sa stati inghesuiti la o coada impresionanta.

Un alt loc care merita, este Gradina Zoologica. Inainte de a ajunge, mergeti pe jos de la Arcul de Triumf, prin parcul Citadelei, pana la Zoo.



Acvariul este alt punct de atractie. Este situat in port, langa Mall si pentru cei care nu au mai vizitat ceva asemanator, poate fi o experienta interesanta. In port ajungeti si dupa o plimbare pe strada principala de promenada, Rambla. De aici puteti sa va cumparati suveniruri, sa intrati in muzee, sa cheltuiti prin magazine si sa mancati ceva la o terasa. Intrati si pe stradutele laterale. E plin de oameni la orice ora, e o zona de atractie si una dintre cele mai animate strazi din Barcelona. Noaptea insa, e o alta lume acolo...nu e pentru cei slabi de inima. Viata de noapte este total prezenta si la fel de animata ca si cea de zi, doar ca veti intalni alti oameni.











Turnul lui Columb, trebuie vizitat de cei care nu au rau de inaltime. Este situat la capatul Ramblei, spre mare.Veti vedea imensul turn si poate nu veti sti pe unde sa intrati. Intrarea este pe la subsol, scarile sunt vizibile, indrazniti doar. Privelistea din turn este minunata, veti putea face niste poze speciale. Nu va temeti daca veti simti fiecare pala de vant cand sunteti sus. E normal sa se clatine putin, dar nu e periculos.












Daca tot sunteti in port, nu ratati plaja Barceloneta. A fost amenajata cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992 si este perfecta pentru iubitorii de nisip fin, liniste si mare.
Si sa trecem la sfaturi practice. Daca sunteti in port, va sfatuiesc sa mancati la restaurantul La Fonda del Port Olimpic. Nu veti fi dezamagiti, am mancat o paella delicioasa acolo. Comandati meniul zilei si veti fi cei mai castigati. Cu 15 euro veti manca pana veti plesni iar desertul este la fel de bun.









Si ca tot vorbim despre locuri de mancat, sa va spun si de ce restaurant sa va feriti. Daca sunteti la Sagrada Familia si dupa atata stat la coada vi se face foame, nu mergeti nici daca muriti la cantina Lactuca. Nu mergeti. Arata exact ca o cantina comunista, infecta, cu mancare pe masura. Niste sosuri gretoase si niste pui mai mult verde, pizza ranceda si salatele vechi. Si nu vorbesc din auzite, ci am fost acolo dupa o zi obositoare si fara sa stim de fapt ce ne asteapta. Daca intrati pe internet sa cautati restaurante, il veti gasi si pe acesta cotat bine, dar cred ca e asa doar datorita locatiei. Deci nu mergeti la Lactuca. Sunt si alte restaurante si fast-food-uri langa, sunt de 10 ori mai bune, cred ca orice e mai bun in zona.
Si acum sa vorbim despre locul nostru preferat de luat masa. Se numeste Wok Yutaka si este un restaurant cu specific japonez. Vi-l recomand cu caldura mai ales pentru cei care prefera fructele de mare, sushi, pestele, stridii, creveti si diferitele preparate japoneze. Este un restaurant de tipul All You Can Eat...la pranz veti plati 9,5 euro fara tva si la cina 14 euro fara tva. Merita oricum, mancati cat puteti, orice vreti, nu va puteti inchipui ce veti gasi acolo. E "number one" pentru noi...trebuie sa va delectati cu tot ce au.
Ce sa va mai zic? Nu ratati Parcul Guell, Casa Milla, si neaparat o plimbare cu bicicleta prin oras. Bicicletele vi le inchiriati de la centrele speciale, primiti si o harta a pistelor, dar fiti linistiti, ele exista in tot orasul. Este minunat sa vezi orasul de pe bicicleta, este o experienta de neratat. Veti ajunge mult mai repede unde veti dori, si va veti distra pe cinste.

Nu mai stiu ce sa adaug, sunt atat de multe lucruri despre care as vrea sa va mai povestesc, dar simt ca deja am scris prea mult. Daca vreti sa vizitati Barcelona si aveti curiozitati sau nedumeriri, astept sa-mi scrieti. Daca nu aveti intrebari, atunci va doresc sa va distrati, sa descoperiti si sa va bucurati de tot ce veti intalni pe parcurs. Sper ca v-am fost de ajutor macar putin sau ca v-am starnit interesul pentru acest oras frumos.
Vacanta placuta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu