marți, 22 ianuarie 2013

Despre Sfantul Valentin

Despre Valentine Day a auzit toata lumea...s-au compus cantece, poezii, s-au facut si  filme cu acest subiect. Vrei nu vrei, pe 14 februarie trebuie sa-ti arati dragostea pentru ca asa e "la moda". Romanii au adoptat aceasta sarbatoare catolica foarte usor, ca pe toate lucrurile noi venite din exterior. Si cu totii stim ca pe 14 februarie se sarbatoreste Sf Valentin catolic. Am citit articole care spun ca nici in calendarul catolic nu exista vreun Sfant Valentin, pentru ca acesta a fost scos din calendar in anul 1969, din cauza ca nu se stiau foarte multe despre persoana lui sau despre faptele care au dus la numirea lui ca sfant. Insa, pe 14 februarie in calendarul catolic ii veti gasi amintiti pe Sfintii Ciril si Metodiu, Valentin fiind amintit, dar fara titulatura de Sfant. Deci exista.


Exista multe legende despre acel Sf Valentin care casatorea tinerii pe ascuns atunci cand casatoriile erau interzise, sau cel care a trimis prima scrisoare de dragoste din inchisoare, pe care a semnat-o "de la al tau Valentin", legende care au legatura cu ceea ce se sarbatoreste in zilele noastre la 14 februarie.
Sarbatorirea zilei de Sfantul Valentin isi are origi­nea, de fapt, intr-o traditie a Romei antice, respectiv ser­barile numite Lupercalia, care se organizau pe 15 fe­bruarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obi­ceiul cerea tinerelelor neca­satorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau pu­se intr-o urna din care flacaii de insurat extrageau, la in­tamplare, cate unul. Con­form obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi pe sem­natara mesajului ales.
Pe de alta parte, ziua Sfantului Valentin se mai numea, cu mult timp in urma, Ziua Nuntii Pasarilor, asta pentru ca oamenii isi imaginau ca pasarile isi aleg perechea exact in ziua de 14 februarie.

Totusi, si in calendarul ortodox exista Sf Valentin si Valentina, de mai multe ori pe an, dar cel mai important este amintit pe data de 30 iulie.
 Sfantul Valentin praznuit de ortodocsi s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
 Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu.  A fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.
Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.
In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi  mucenici care au purtat acest nume:  Sfintul Mucenic Valentin - 24 octombrie,  Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie,  Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie. 

 

Un comentariu:

  1. DACA SI DACU SARBATORESC DRAGOBETELE ..iar genetica HAMBURG a spus clar ca nu sintem romani cum eram indobitociti de sc, ardeleana =SINTEM DACI si nu dorim sa mai auzim de rotatia stinga dreapta la furaciune..teza dacia/dac sa fim e in mare voga..amin.

    RăspundețiȘtergere