vineri, 2 noiembrie 2012

27

Toamna ne-a adus ceva melancolie in suflete dar si muzica buna in casa. Si cand zic muzica buna, ma refer la muzica pe care o ascultam noi in general: rock. Ieri am dat peste niste videoclipuri cu The Doors si Nirvana si...si asa a iesit aceasta postare. Clubul 27, fie ca este considerat o teorie a conspiratiei sau nu, exista. Despre unii protagonisti poate ca nu ati auzit niciodata, dar ei au existat si au avut mari influente asupra muzicii pe care o ascultam noi astazi. Numele de Club 27 a aparut odata cu moartea lui Kurt Cobain, dar a reintrat in atentia tuturor dupa moartea lui Amy Winehouse. Iata o lista cu o parte din personalitatile care au murit la 27 de ani, muzicieni dar nu numai:


 Kurt Cobain s-a impuscat in casa sa in 1994, dupa o lupta continua cu drogurile. Solist la Nirvana, el a creat un nou val in muzica anilor 90 - Grunge Rock, revolutionand astfel istoria muzicii. Drogurile, presiunea presei si relatia tumultuoasa cu sotia sa l-au dus spre acest sfarsit tragic. Cantecele sale "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" sau "Lithium'' sunt difuzate si astazi pe radio in mod frecvent.





Jimi Hendrix se asfixiaza cu propria voma dupa o supradoza si moare in 1970, bineinteles la 27 de ani. Solistul, considerat a fi cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor, figura expresiva a festivalului Woodstock, a fost primul care si-a distrus chitara pe scena, introducand astfel pe scenele rock o noua moda.









Janis Joplin moare in 1970 tot dupa o supradoza. A facut parte din formatia Big Brother and the Holding Company si a adus practic femeile in muzica rock. Printre melodiile faimoase se numara "Mercedes Benz" si "Piece of My Heart"







Robert Johnson, omorat in 1938. Primul mare chitarist al lumii de la inceputurile rockului, bluesmanul care a influentat pe toata lumea de la Eric Clapton la Rolling Stones. Despre el exista mitul ca ar fi facut un pact cu diavolul in schimbul invatarii secretelor chitarii. Cunoscut a fi un indragit al femeilor, intr-o seara este otravit de catre un sot gelos. Hiturile sale, "Love in vain" sau "Strange Home Chicago" raman peste timpuri.





Jim Morrison, mort in 1971. Poet, solist, compozitor, scriitor si regizor, a facut din formatia The Doors un nume puternic in muzica rock. Toata lumea stie melodiile lor ca "Light my Fire" sau "People are Strange". Moare in conditii necunoscute, probabil de la o supradoza, dar nu i se face o autopsie, ceea ce lasa loc la multe interpretari. Cauza mortii este si astazi o incertitudine.




Mia Zapata, violata si apoi omorata in 1993. A format grupul The Gits in 1986. Considerata a fi un fel de pionier al femeilor in muzica punk, a reusit sa scoata un album, dar cand aproape sa il scoata si pe al doilea, a fost omorata dupa ce a plecat dintr-un bar. Asasinul a fost identificat cativa ani mai tarziu. Munca ei a fost urmata de Joan Jett care a reinfiintat The Gits sub numele de Evil Stig si a tinut concerte in memoria Miei  pentru a strange bani pentru continuarea anchetei.





Brian Jones, mort in 1969. Nu multi stiu de existenta lui, dar a fost unul dintre fondatorii formatiei The Rolling Stones. Din cauza drogurilor si a alcoolului, dar si a problemelor medicale, este dat afara din grup. Moare la scurt timp in propria piscina, inecat.






Pete Ham se sinucide in 1975. Solistul trupei Badfinger, canta cu predilectie balade rock la inceputul anilor 70. Poate cea mai cunoscuta melodie a sa este Whithout You, cantata in zilele noastre de Mariah Carey. Faptul ca managerul trupei ii falimenteaza, il face pe Pete sa se spanzure de un copac din curtea sa, lasand in urma o iubita insarcinata.







Dave Alexander, mort in 1975 din cauza alcoolului. Basist la formatia The Stooges, a compus multe dintre piesele lor, cele mai importante fiind Dirt si Litlle Doll. Este dat afara din grup pentru ca era prea beat ca sa participe la concerte. Moare 5 ani mai tarziu din cauza pancreatitei si a edemului pulmonar cauzate de alcool.





Richey James Edwards, declarat mort in anul 2008, cu toate ca dispare in conditii necunoscute in 1995, pe cand avea 27 de ani. Chitarist si compozitor al formatiei The Manic Street Preachers, fire enigmatica, se lupta cu dependenta de droguri si cu alcoolul. Dispare in 1995. In anul 2009, formatia scoate un album cu piesele lasate in urma de el.






Kristen Pfaff moare in 1994. Cunoscuta din formatia Hole, unde canta la chitara bass, se lupta cu dependenta de heroina, chiar daca incearca sa scape de aceasta cu un an inaintea mortii. Prietena apropiata a lui Kurt Cobain, aceasta moare la 2 luni dupa el.








Alan Wilson, mort in 1970, a fost liderul, solistul si compozitorul formatiei de blues Canned Heat. A cantat la muzicuta dar si la chitara si a compus majoritatea melodiilor formatiei. Moare din cauza drogurilor, dar pentru ca a incercat sa se sinucida de 2 ori inainte, moartea sa este considerata incerta. Este cunoscut si dupa numele de Alan "Blind Owl" Wilson.






Amy Winehouse, moare in 2011, la 27 de ani. Compozitoare, solista de R&B, soul si jazz, criticata de multe ori, dar cu un real succes la publicul tanar, se lupta cu alcoolul si drogurile. In 2006 castiga 5 premii Grammy din 6, fiind prima femeie castigatoare de atatea ori intr-o singura seara. Pana la moartea sa, mai castiga numeroase alte premii, fiind listata pe locul 26 in topul celor mai bune femei din muzica, de catre VH1. Moare din cauza alcoolului, iar albumul ei, Back in Black, aparut postmortem, devine cel mai bine vandut album al secolului 21 de pana atunci.



Jonathan Brandis moare in 2003. Cu toate ca nu e muzician, este artist. Actor, regizor si scriitor, se sinucide in apartamentul sau, urmare a unei depresii legate de cariera sa. Luptandu-se cu alcoolul, mentioneaza in trecut despre sinucidere. Il stiti cu siguranta din serialul Full House sau serialul de fictiune seeQuest DSV.




3 comentarii: