luni, 28 mai 2012

Despre isteria nationala

                           Nu stiu de unde sa incep...In ultimii ani, in aceasta tara, s-a creat asa o moda din a scoate periodic cate o stire care aduce dupa sine isterie nationala. Sa ne amintim de gripa aviara, porcina, isteria vaccinarilor in masa si acum nebunia cu capusele si boala Lyme. Nu stiu cum se face, dar cand cineva moare sau se imbolnaveste, si mai este si persoana publica neaparat, toata turma fuga-fuga ia atitudine si masuri ca sa nu pateasca la fel.
                          Cand a aparut gripa aviara, nu stiu cum se face dar vanzarile la carnea de porc erau in scadere de ceva vreme, dupa aviara, toata lumea l-a papat pe porc cu mai multa pofta, ca doar era carne din categoria sanatoasa tun.

                          Cand a aparut pandemia de gripa porcina, toata lumea a zis pa-pa lui grohaila, si s-a indreptata spre micutul pui acum sanatos dar la fel de scump...cu toate ca porcina nu se transmite atunci cand consumi carnea de porc gatita la peste 72 de grade celsius. Nu a contat, romanul a auzit si inteles exact ce a vrut el...adica nu papam porc, porcul este rau. Apoi, pentru ca nimeni nu mergea sa se vaccineze si vaccinurile erau pe stoc, populatia a fost manipulata prin decesul unei persoane publice, atribuindu-se aceasta moarte, gripei porcine. Ce s-a intamplat? Toata lumea statea la coada sa se vaccineze, era imbulzeala ca la moaste, cu toate ca s-a dovedit rapid ca nu gripa porcina a fost de vina pentru acel deces. Nu mai conta.
                          In zilele noastre, avem isteria cu capusele. Din nou avem in prim-plan o persoana publica, si din nou toata lumea a fugit la magazin sa-si cumpere insecticide si zgarda anti-capuse pentru caini si pisici. In plus, niciun parinte nu-si mai lasa copilul sa se joace pe iarba sau chiar in parcuri, la locul de joaca. Din nou, toata lumea a inteles ca daca te ataca o capusa, mori. Probabil ca daca ar exista un vaccin si impotriva muscaturii de capusa, ar fi epidemie, dar de vaccinari.
                          Presa este a patra putere in stat, dar in cazurile mai sus mentionate, a fost prima si singura putere. Prin presa, s-au manipulat intotdeauna cel mai bine masele. S-au utilizat persoane publice pentu a imprima populatiei instinctul de turma dupa bunul plac sau interesele unor terti. Cand a fost gripa aviara, lumea a mancat porc iar pasarile au fost exterminate in masa cu autoritatile prezente in gospodariile oamenilor. Pana si in Bucuresti au fost cautati si depistati proprietarii de inaripate comestibile. Cand am avut gripa porcina, lumea s-a imbulzit sa se vaccineze, cu toate ca oficialii straini experti in acest virus, au punctat faptul ca milioane de persoane sanatoase se expun riscului de a dezvolta anumite efecte secundare necunoscute ale acestor vaccinuri, care nu au fost testate suficient. Si acum avem isteria capuselor, mediatizata tot din cauza unei persoane publice, cu toate ca muscaturi de capuse au existat si in anii trecuti, nu sunt o noutate, nu s-a inventat acum capusa, nu a aparut de nicaieri in vietile noastre. Dar exista si niste firme ale cui trebuie, care comercializeaza insecticide, bratari minune anti insecte, substante si zgardute anti orice si care au pe stoc prea multe produse, asa ca hai sa le cumparam ca sa faca si ei niste bani cinstiti.
                           Recunosc ca si noi am cumparat pentru Hera picatura si zgarda speciala anti purici si capuse. Dar am facut-o inainte de isteria asta si am facut-o pentru ca asa procedam in mod normal, pentru ca intra in contact cu alti caini fara stapan sau alearga prin iarba si poate lua intr-adevar capuse de acolo. Dar cand a fost gripa porcina, nu am alergat repede sa ne vaccinam, nu am renuntat sa mancam carne si nici nu ne-am inchis in casa. La fel acum, copiii nostri stau pe afara cat se poate, ii lasam sa se joace si in curte dar si afara prin iarba, tot ce putem face e sa-i verificam atent si cat mai des.
                           Pe scurt, cel mai bine e sa gandim singuri pentru noi, si sa nu ne lasam manipulati dupa voia si nevoia unor necunoscuti. Informati-va pentru ca informatia e cea mai mare putere pe care o aveti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu