sâmbătă, 28 aprilie 2012

Carti pentru copii

                    De Craciun, Ana a primit o carte care a facut-o foarte fericita. Bineinteles ca m-a pus in fiecare zi sa-i citesc din ea, si acum stie primele strofe din fiecare poezioara. De Paste, i-am cumparat a doua carte de acelasi autor. Este vorba despre Animalele si Ferma, ambele de Tony Wolf.
                   Cartile au poze frumoase si redau sunetele facute de animalele prezentate. Poeziile si numele pe care traducatorii cartilor au gandit sa le dea animalelor, sunt de cele mai multe ori neinspirate, dar copiilor nu pare sa le pese. De exemplu, exista o gaina pe care o cheama Amorima...voi ati mai auzit asa ceva? Melcul e Mardare, balena Olimpiana, lupul si magarusul se numesc Calistrat, pentru ca au uitat ce nume au dat in prima carte si l-au repetat...nu mai zic de poze, in cartea cu animalele poza lupului coincide cu poza cainelui din cartea cu ferma...Ana a fost putin bulversata si nu mai stiam ce sa-i explic.             
                        Unele strofe din aceste carti au o exprimare greoaie, cuvintele folosite sunt de multe ori arhaice. Englezii la un moment dat l-au tradus pe Eminescu in asa fel incat metaforele de geniu sa fie cat de cat intelese. Aici nu era vorba de asa ceva...nu trebuia sa traduca nimeni vreun autor scortos si plin de figuri de stil. E vorba totusi despre niste poezioare pentru copii. Se putea mai bine.
                      Oricum, Ana e super incantata de aceste carti, o distreaza, a invatat poezioare si nume mai putin intalnite. Per ansamblu, aceste carti au din partea noastra o nota maricica. Le recomandam.
                     Si ca sa va exemplific putin, preferatele Anei sunt:

                     "Puisorul Natafleata
                      S-a nascut de dimineata
                      Din out si-a scos capsorul
                      Si apoi, incet, piciorul."

                      sau

                     "Zebra Ana are salbe
                      De dungi negre si dungi albe
                      Pe tot corpul ei frumos
                      Si pe chipu-i aratos."

                     Da, am uitat, copiii vostri s-ar putea sa-si regaseasca numele prin poezioarele cartilor de mai sus. Fi'mea e zebra, si pot sa spun ca am avut noroc.

Update: daca aveti copii agitati si mai mult decat curiosi, cartile acestea, desi cu coperti tari si pagini rezistente, se vor face praf la prima agresare mai puternica....lipiturile nu sunt la fel de rezistente si ai mei copii le-au facut praf pe amandoua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu